Nemzetközi siker a Budapest Víz Világtalálkozón

2019.10.21. 16:58:00

Rengetegen érdeklődtek a Budapesti Víz Világtalálkozó iránt, ahol hagyományainkhoz híven kiállítói standdal cégünk is megjelent. Az esemény fontosságát jól példázza, hogy arra 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek; a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők is eljöttek.

„A világtalálkozót a sok víz, kevés víz, szennyezett víz tematika mentén építettük fel. Mindenki ismeri, milyen globális kihívások vannak, az egyes országokat másként érinti a vízválság” — mondta Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A vízválság megelőzése szempontjából a legfontosabb döntéshozók érkeztek Budapestre.

„A politikusok mellett a fejlesztéseket biztosító pénzügyi intézmények vezetői is részt vesznek a találkozón, valamint a tudományos és gazdasági élet szereplői, akik megoldásokat dolgozhatnak ki a vízválság elleni küzdelemhez” — fogalmazott Joó István az M1-nek adott interjúban.

„A 2013-as és 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozóknak kiemelt szerepük volt abban, hogy létrejött egy dedikált célkitűzés a vízválság megoldására” — emelte ki a helyettes államtitkár.

Az expón olyan magyar megoldások is bemutatásra kerültek, amelyek megoldást biztosíthatnak a krízisre. Számos olyan projekt fut a világban, amelyet magyar technológiával és magyar finanszírozással valósítanak meg, legyen szó vízgazdálkodásról, tiszta víz biztosításáról vagy a szennyvíz kezeléséről.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy Magyarországon azok a beruházások megvalósultak már, amelyek révén a lakosságnak tiszta vizet lehet biztosítani. „A fővárosi szennyvíz 95 százaléka megtisztítva kerül vissza a Dunába” — fűzte hozzá.

„Mi ezeket az eredményeket adottnak vesszük, de a világ számos részén ez nagyon komoly kihívást jelent” — tette hozzá.

Magyarország technológiai megoldásokkal, valamint diplomáciai szerepvállalással, mint a Budapesti Víz Világtalálkozó háromévente történő megrendezésével tud ebben segíteni.