Ásványvíz vagy gyógyvíz?

A gyógyvíz, bár általában a meleg gyógyfürdők vizével azonosítjuk, valójában több ennél: nemcsak forró lehet, hanem hideg is, a fürdőkúra mellett ivóvízként is kifejtheti egészségre gyakorolt jótékony hatását. A gyógyhatást orvosilag bizonyítani kell: az ásványvíz összetevőinek feltérképezése után kontrollcsoportos vizsgálat következik, vagyis a kiválasztott betegek egy részét a vizsgált, feltételezett gyógyvízzel, a többieket normál vízzel kezelik, így küszöbölhető ki, hogy a placebohatásból eredő javulás befolyásolja a végeredményt. Amennyiben a kúra utáni orvosi vizsgálatok alátámasztják a gyógyhatást, az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság adhatja ki a gyógyvízzé minősítő engedélyt.

Napjainkban az ásványvizeket az ásványianyag-tartalom szerint (nagyon alacsony, alacsony vagy magas), illetve a jellemző ásvány alapján (hidrogén-karbonát-tartalmú, szulfáttartalmú, kloridtartalmú, kalciumtartalmú, magnéziumtartalmú, fluoridtartalmú, vastartalmú, savas, nátriumtartalmú) kategorizálják.

Jelenleg 7 hazai gyógyvíz kapható a boltokban:

Borsodi víz

Az 1959-ben, bányafeltárások során Mucsonyban megtalált, nagy sókoncentrációjú természetes szénsavas víz kedvező élettani hatása bizonyított emésztési zavarok, hurutos betegségek, savtúltengés, csontritkulás esetén. Alkalmas a folyadékvesztés miatt felborult sóháztartás helyreállítására, a szervezet méregtelenítésére.

Ferencz József

A nagy sókoncentrációjú, a keserűsó és a glaubersó mellett sok hasznos makro- és mikroelemet tartalmazó gyógyvizet hashajtóként, aranyérbetegség, sérv, bélhurut, enyhe bélgyulladás, cukorbetegség esetén ajánlott fogyasztani. Ajánlják fogyókúra kiegészítőjeként vagy elhízás ellen is.

Hunyadi János

A glaubersós gyógyvíz enyhe hashajtó, béltisztító hatású, eredményesen alkalmazható erőlködés nélküli székletürítés igénye estén, ami igen fontos agyi érbetegség, agyvérzés utáni állapotok, aranyérbetegség, érelmeszesedés, sérv esetén. Hatásos kiegészítője egyes epehólyag-betegségek kezelésének, és használata csökkenti az epekőképződés kockázatát is. Fogyókúra-kiegészítőként vagy elhízás ellen is alkalmazható.

Jodaqua

A természetes jódos víz kiemelkedő jódtartalma mellett tizenhét további mikro- és makroelemet tartalmaz.

Mira

Magas ásványisó-tartalmú víz, a glaubersó mellett sok hasznos makro- és mikroelemet tartalmaz. Alkalmazását elsősorban epekő esetén, epehólyag-gyulladás utáni állapotokban, epeürítésre, májgyulladásnál, cukorbetegség, elhúzódó gyomor- és bélhurut, gyomor- és bélfekély, vastagbélgyulladás esetén javasolják.

Parádi

A Gyöngyösön palackozott parádi kénes gyógyvizet több mint 200 éve használják különféle emésztőszervi megbetegedések kezelésére, alkalmazható savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségekben, valamint savhiányos gyomor- és bélhurut esetén. Elősegíti az emésztést, az epehólyag működését, megszünteti a puffadást, kedvezően hat a légzőszervek idült hurutos állapota esetén.

Salvus

A Bükkszék mellett található gyógyvíz alkalmazását elsősorban gyomorégés, émelygés, hányinger, puffadás, teltségérzet és tompa gyomortáji nyomás esetén javasolják.